Un parvulari creatiu, experimental i feliç
El projecte del parvulari es basa en la Cultura de Pensament i en una metodologia totalment integradora que, per exemple, treballa les matemàtiques amb l’EMAT i la lectoescriptura amb el Ludilletres. Tots dos són mètodes complementaris que permeten que els alumnes aprenguin de manera vivencial, transversal, ludicocreativa i molt motivadora. En aquesta etapa, els alumnes comencen a aprendre també a desenvolupar projectes segons els seus propis centres d’interès. Col·laboren en la tria de temàtiques seguint les seves curiositats i inquietuds (com ara els planetes, els dinosaures o el món animal en general). Els projectes de medi social o natural els permeten desenvolupar l’àrea de descoberta de l’entorn, i és aquí on hem introduït el programa pedagògic “Inspira”.
L’“Inspira” està totalment alineat amb tot allò que venim introduint a l’escola en els darrers anys: la Cultura de Pensament, les Peces soltes, el joc heurístic, els mini móns, l’EMAT, el Ludilletres… I ens ajuda a fonamentar la base de l’educació humanista, que sempre hem prioritzat a l’escola, de forma respectuosa, natural i saludable. Amb aquest nou programa aprofundim també en l’autoconeixement més enllà de la gestió de les emocions, perquè els nostres alumnes desenvolupin la consciència i aprenguin a respirar, calmar-se, relaxar-se, i concentrar-se quan ho considerin necessari. I ho fem d’una manera que els encanta, amb el ioga i el mindfulness o atenció plena, a partir de les meditacions guiades que escoltem a classe, les àssanes de les targetes de ioga i les cartes de les emocions.
Tot el projecte és una invitació a aprendre a reflexionar perquè els alumnes identifiquin les característiques pròpies i ajustin l’autoconcepte. També com és el seu entorn de persones i els diferents grups dels que formen part, per aprendre a integrar la diversitat amb una actitud positiva i inclusiva. Per fer-ho disposen també de les caixes sensorials dels alumnes, de la metodologia Montessori, plenes de material fet amb elements de la natura com els mims de fusta, la corda natural, els troncs de castanyer, les canyes de paper, els taps de suro i les pinces de fusta per treballar la psicomotricitat fina.
English everyday!
La llengua anglesa és present a diari des de l’etapa d’infantil, on combinem quatre metodologies: Natural Approach, Total Physical Response, Thinking Culture (Cultura de Pensament) i Drilling (aprenentatge per repetició). La primera és una immersió orgànica perquè els alumnes es familiaritzin amb l’anglès i l’integrin tal com ho han fet amb la seva llengua materna. La segona és aprendre l’anglès a partir de cançons, balls i activitat física que generi moviment, ja que aquestes accions els predisposen a aprendre millor el vocabulari i les expressions. L’entorn de natura de l’escola també ajuda, ja que facilita que els alumnes estiguin serens i receptius i, per tant, poden integrar l’anglès amb més facilitat.
Interacció constant amb les famílies
El fet de ser una escola petita i familiar genera un ambient molt proper i positiu a l’aula, on els alumnes tenen la tranquil·litat i la confiança necessàries per resoldre les diferents situacions del dia a dia. El benestar dels alumnes i la seva bona gestió emocional des de la base és molt important i, amb l’ajuda del Departament d’Orientació Psicopedagògica de l’escola, es fa un seguiment personalitzat per identificar i acompanyar tant els potencials com les dificultats, en cas que n’hi hagi.
De la mateixa manera, la comunicació amb les famílies sempre està oberta i l’escola potencia i afavoreix aquesta relació amb una sèrie de festes tradicionals com els Pastorets, el Festival d’Infantil, el Dia de l’Arbre i de l’Esport o la Graduació de P5. Les famílies poden seguir les activitats diàries en l’aplicatiu del Classroom i altres esdeveniments i activitats escolars al blog, el Facebook i l’Instagram de l’escola: escola_el_pino