Els grups de 1r i 2n d’ESO han treballat, d’una manera molt divertida i significativa, l’autoretrat. La Gloria i la Carmen van decidir fer-ho de forma transversal en les seves assigmatures de llengua castellana i visual i plàstica. Ho han volgut lligar, a més, amb la commemoració enguany del 350 aniversari de la mort del pintor neerlandès Rembrandt, molt prolífic amb la temàtica de l’autorretrat, i amb la seva versió més actual: el selfie. Això últim ho han treballat a l’espai de tutoria i contextualitzant-ho en la imatge d’un mateix que es comparteix en xarxes socials com instagram.
A llengua castellana l’activitat va començar amb diferents rutines de pensament com “El ascensor”, “Yo con Yo”, “Doy una, Tomo una” i “Pienso, converso, comparto” per ampliar els coneixements i compartir-los amb els companys. El tema a treballar era la descripció i l’objectiu final, crear entre tots un mapa web. Gràcies a aquesta nova estratègia de la Cultura de Pensament, van poder categoritzar i entrendre els diferents tipus de descripcions, les seves principals característiques, elements identificatius, recursos estilístics i finalitats.
A més de crear una documentació que evidencia tot aquest procès d’aprenentatge i com els alumnes han arribat a integrar-lo, és a dir la metacognició, han passat a la pràctica i, agafant l’estil de Miguel de Cervantes com a referent, s’han descrit a ells mateixos… A les fotografies veiem els alumnes de 1r fent aquest exercici, tal com han dut a terme també els seus companys de 2n d’ESO.
Molt diferent ha estat l’exercici que tots dos cursos han fet a Visual i Plàstica, on en aquest cas s’han inspirat en els retrats de Rembrandt, Van Gogh, Picasso… El repte era dibuixar-se a ells mateixos amb algun element que, segons ells, els caracteritzés… Primer de tot ho van fer a llapis, després amb punta-fina per acabar-lo finalment amb tremps i acrílics, sobretot per aprendre a treballar les encarnacions i els cabells, que sol ser el més difícil. El resultat és una exposició única al vestíbul i escales de l’edifici de Secundària, amb divertides sorpreses com veure que un alumne s’ha dibuixat amb les Claus de Pensament!