Un projecte propi, amb Cultura de Pensament
El nostre és un projecte educatiu molt actual i encarat decididament a un futur, que ens il·lusiona. Es basa en la pròpia experiència, després de tants anys dedicats a l’ensenyament, i en la mètrica que ens donen els bons resultats en les proves oficials de competències bàsiques de la Generalitat de Catalunya i les enquestes internes que fem als alumnes, en què solen valorar molt positivament l’ambient tranquil i estimulant de treball de l’escola. A tot això hi sumem la Cultura de Pensament, gràcies a la qual tota l’escola és una galeria d’aprenentatge constant i per a tothom.
Aquest projecte educatiu és també resultat d’anys d’estudi, recerca, cursos, visites i congressos, amb la inquietud permanent de trobar les millors metodologies per als nostres alumnes, i amb el convenciment que una bona base durant l’educació infantil és la clau. Perseguint aquest objectiu, hem anat adquirint un coneixement global i un bon criteri per seleccionar el més convenient, a llarg termini. Així hem incorporat la Teoria de les Intel·ligències Múltiples, els bits d’intel·ligències, la filosofia de Reggio Emilia que converteix l’alumne en el protagonista del seu aprenentatge, èxits del sistema educatiu de Finlàndia que sempre és ben valorat en les proves PISA de l’OCDE i la Cultura de Pensament.
Sobre aquesta darrera experiència, podeu veure el següent reportatge sobre la visita del nostre equip a Florida per assistir a la International Conference on Thinking (ICOT), Miami 2018. Una cita clau on es reflexiona sobre les noves maneres d’ensenyar, basades en la neurociència i a partir del Projecte Zero de Harvard.
Que els alumnes entenguin com aprenen requereix un nivell de consciència i de voluntat més alt, però alhora comporta grans recompenses, com el plaer d’investigar, marcar els objectius propis, idear les estratègies per assolir-los i extrapolar-ho a nous coneixements. El resultat és un aprenentatge més profund, ampli i autònom.
El canvi de paradigma que ha suposat la implementació de la Cultura de Pensament transcendeix les aules i impregna tota l’escola. No només les classes, sinó també els passadissos i altres zones comunes recullen la història de diferents aprenentatges. Grans murals documenten i seqüencien el procés d’aprenentatge, per fer el pensament visible i conscient i, alhora, dignificar i celebrar l’aprenentatge assolit pels estudiants.
Aquesta nova cultura d’escola motiva els alumnes a voler aprendre en tot moment i a tot arreu, i els entrena per desenvolupar les competències que requereix el món: emocionals, comunicatives, adaptatives… i els converteix en pensadors intel·ligents, amb recursos i estratègies per fer front a qualsevol situació que se’ls presenti.