Els alumnes de primària fan recerca a partir de diferents mitologies

En el context de la passada Setmana de la Cultura, els alumnes de primària han realitzat un projecte d’etapa titulat “Explicant l’inexplicable” per fer recerca al voltant d’un tema tan cabdal, i alhora desconegut, com és la Creació del Món. 

Cada curs va realitzar diferents accions relacionades amb els mites i llegendes, i també d’algunes comunes com la cançó sobre un déu  diferent que escoltaven cada matí i que tant els va agradar. La resta d’activitats han estat vehiculades a través de la Cultura de Pensament. Ara que els alumnes ja dominen moltes de les rutines i mapes de pensament, la seva utilitat és encara més evident i cada cop els aprenentatges són més ràpids i fluids. 

Al llarg de la setmana van fer recerca sobre diferents mitologies: l’egípcia, la grega, l’asteca i la nòrdica. Les rutines i mapes de pensament els van servir tant per aprofundir en el coneixement de cada una d’elles, com per comparar-les i contrastar-les i extreure les seves pròpies conclusions. 

Per exemple, amb la rutina de “Color, símbol i imatge” van identificar la principal simbologia egípcia com les tombes dels faraons, les piràmides o l’escarbat. Amb la rutina de “La Història”, que té com a objectiu trobar l’essència”, van esbrinar la història principal i les històries secundàries i també les amagades del mite grec del Cavall de Troia. Amb el “Zoom In”, que els serveix per mirar en profunditat, han analitzat el mite d’Apolo i Dafne. Una altra rutina que els ha divertit molt, ja que els tocava més de prop, ha estat comparar en un Diagrama de Venn el déu nòrdic Thor i el Thor que Marvel presenta com a superheroi. 

Altres eines de la Cultura de Pensament amb què han treballat han estat el “What’s missing?” a través de projecció de vídeo, el “Mapa de fluxe” per seqüenciar la creació del món segons cada mitologia i “El bodegó”, que els alumnes han muntat amb objectes significatius i amb valor sentimental, que ells mateixos han portat i exposat a l’escola.