La millor manera d’aprendre Escacs, a l’inici de Primària

Assistim a una classe de Chess, escacs en Anglès, dels alumnes de 2n de Primària amb la seva tutora, la Montse, i l’Anna com a professora especialista en Anglès. És una matèria que fan 45 minuts a la setmana tot el cicle inicial de Primària i que els alumnes sempre esperen amb il·lusió. Al principi, ells pensaven que seria aprendre tàctiques i jugar al tauler, però mica en mica han anat explorant possibilitats. 

Primer de tot, seguint el programa de Tekman “Escacs a l’aula”, pensat i dissenyat per treballar el raonament, la creativitat, els valors i les habilitats socials. És un model que ens agrada perquè està alineat amb la Cultura de Pensament, l’aprenentatge progressiu i fomenta tant la memòria com el raonament. A classe el que fan, primer de tot, és aprendre el valor de les peces, per exemple que el peó val 1, el cavall 5 i el rei és infinit. Això els permet després poder fer càlculs mentals amb agilitat, per la qual cosa estan aprenent Matemàtiques i en Anglès, ja que l’Anna sempre es comunica amb els alumnes en llengua anglesa. En aquesta part més teòrica del programa, també aprenen el moviment de les peces i a pensar diferents estratègies.

Per consolidar i gaudir de l’aprenentatge a partir de la pràctica del joc, i no només en parelles amb un tauler pel mig com és habitual, tot el grup classe surt a l’exterior perquè al costat de les aules de 1r i 2n de Primària hi tenim un taulell gegant d’escacs. Sobre ell tenen més bona disposició per treballar la lateralitat, l’esquerra i la dreta, les diagonals, verticals i horitzontals. Les peces de gran volum els ajuden a prendre més consciència d’elles, del seu valor, del moviment que poden fer i de les diferents estratègies d’atac i de defensa.

D’aquesta manera aprenen que l’objectiu no és només guanyar sinó entendre les conseqüències de cada decisió, de cada acció, de cada jugada. També, que cal respectar el torn, acceptar les males decisions, la derrota, animar als companys, donar consell amb respecte i, si fan escac, donar l’oportunitat al rei de defensar-se. I tot això, aprenent vocabulari en Anglès d’una manera tan lúdica que l’incorporen sense esforç.