La Gisela Forés és la nova coordinadora de Primària, una etapa que coneix bé perquè en forma part com a tutora de 6è. La Gisela també coneix bé l’escola perquè en va ser alumne. En acabar la seva etapa escolar a el Pino, va estudiar Magisteri i va marxar a Austràlia per reforçar la llengua anglesa. Allà va fer pràctiques en una escola enfocada en la Neuroeducació, un àmbit del que ara n’és especialista. La Gisela es va graduar en la 1a promoció Postgrau en Neuroeducació de la Universitat de Barcelona (UB) i és adjunta a la Coordinació de la Cultura de Pensament del nostre col·legi.
Com serà aquest curs, en el que t’estrenes com a coordinadora, per a la Primària?
Hem volgut destacar dos grans projectes, que emmarquem en la Setmana de la Ciència, que estem celebrant ara, i la Setmana de la Cultura de la primavera. La primera la dedicarem a les muntanyes perquè estem en l’Any Internacional del Desenvolupament Sostenible de les Muntanyes, declarat per les Nacions Unides. Hem preparat diferents activitats a l’aula, relacionades amb l’ecologia i la sensibilització amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS) i també anirem d’excursió a Montserrat. El sentiment de pertinença centrat amb la festa major d’Alella serà el protagonista de la Setmana de la Cultura d’enguany, que promet ser espectacular.
I amb una visió més general, quin és per a tu el gran valor afegit de la Primària d’El Pino?
Sobretot, la gran interacció i proximitat que tenim amb els alumnes i les seves famílies, ja que ho entenem i actuem com un projecte compartit. També el format coteaching, que és una pràctica que l’escola ha incorporat aquests darrers anys i el benefici per als alumnes és molt evident. Per altra banda, l’opció que tenen alguns alumnes amb certes necessitats específiques de suport educatiu de poder fer un desdoblement o rebre reforç directament a l’aula per part de les psicològues i especialistes del Departament d’Orientació Psicopedagògica de l’escola. De forma continuada, elles també ens venen a donar suport al grup per promoure situacions positives, de creixement personal i la intel·ligència emocional.
Això inclou el suport a les Altes Capacitats Intel·lectuals?
Sí, i tant, perquè és una realitat cada cop més evident. Per això, l’escola ha col·labora ara amb el Centre Kepler, especialitzat en aquest tipus d’alumnes. Els seus professionals venen a l’escola per identificar els alumnes susceptibles de rebre el diagnòstic i, un cop es confirma fora de l’escola, ens doten als professors d’eines i recursos per atendre’ls amb coneixement de causa i poder-los estimular i fer un seguiment adient. Tot això és possible perquè som una escola petita i amb un nombre d’alumnes limitat que permet aquesta personalització tan extraordinària.
Abans parlaves del coteaching, quina és la transferència en els alumnes?
A Primària, la fórmula del coteaching l’apliquem a les assignatures de Social Studies, Science, Robòtica i Chess. En totes elles, les tutores compartim l’espai amb professores especialistes en Anglès. Elles es comuniquen sempre en llengua anglesa i això afavoreix el seu ús quotidià. Més enllà d’aprendre nou vocabulari i consolidar les estructures bàsiques, la transferència real és que els alumnes utilitzen aquest idioma en un àmbit diferent a la classe d’Anglès. Això afavoreix la pràctica, sobretot, de l’expressió oral amb més espontaneïtat. A més, el fet de ser dos professores a l’aula, suma coneixement i hi ha més espai per treballar millor la Cultura de Pensament i descobrir més complexitat en les diferents activitats que fem. Per la seva banda, el Departament d’Anglès de l’escola també treballa per coteaching.
Des de l’equip de l’escola que lidera la Cultura de Pensament, quines novetats esteu implementant aquest any?
Aquest curs hem començat a treballar les disposicions, el que abans es considerava com a l’actitud de l’alumne, com l’escolta activa, la participació, mostrar interès i curiositat, respectar el torn de paraula, controlar la impulsivitat, prendre riscos i ser protagonista en el procés d’aprenentatge. Aquest trimestre n’hem seleccionat algunes i les estem treballant de forma transversal a tots els cursos de Primària, amb diferents graus d’assoliment depenent de l’edat dels alumnes. Amb això el que estem aconseguint és que l’alumne sigui més conscient del que esperem d’ell, en cada moment del curs. Perquè l’objectiu que sigui “bon estudiant” és massa genèric, cal concretar-lo en reptes i “baixar-ho” a metes concretes que ells saben que poden assolir, en quin punt del procés es troben, què han aconseguit i què els queda pendent per fer-ho.
I com combineu tot aquest treball dins l’aula amb l’exterior?
L’entorn verd de l’escola és el nostre gran aliat. No només pel benestar evident que ens genera cada dia, sinó també per d’altres connexions molt sanes i positives, que no es veuen però que existeixen. Per això les professores combinem activitats com sortir a fer les lectures al pati, al jardí i a la muntanya, amb d’altres que incorporen un exercici físic moderat. La Neurociència ens ha demostrat que amb el moviment es segreguen neurotransmissors en el cervell que afavoreixen l’aprenentatge. De vegades només cal fer petites pauses a classe, que els alumnes baixin a la font a beure aigua, descansin mentalment, s’oxigenin i tornen regenerats. Tot això ho tenim molt en compte a l’escola perquè és altament positiu per a tots.