Els alumnes de primària aprenen el valor de comunicar-se de forma assertiva

El Programa Emocional de l’escola contempla diferents accions i activitats, tant en espais com el pati on es poden produir situacions que requereixen ser resoltes amb recursos d’intel·ligència emocional, com a dins de l’aula. Un exemple d’això últim és l’activitat de migdia que les psicopedagogues de l’escola, la Begoña i la Mariona, fan als diferents cursos de primària. 

En aquesta sessió de les fotografies els estan explicant i exemplificant què és la comunicació assertiva, com es posa en pràctica i amb què es diferencia de la comunicació agressiva i la passiva. A cada tipus de comunicació la categoritzen amb un micròfon de color verd, vermell i blau, i conviden els alumnes a representar-les imaginant situacions amb les que es poden trobar.

D’aquesta manera fan “el teatrillo” -tal com diuen, de manera simpàtica, els alumnes- i es vinculen amb aquest aprenentatge a través d’una emoció positiva, que acaba fent que integrin millor la informació. En la posada en escena, han d’inventar i interpretar situacions reals que els poden passar i aplicar els diferents tipus de comunicació. D’aquesta manera tan vivencial, entenen la diferència entre les diferents maneres d’expressar una emoció, sentiment i opinió. I com, a partir de la comunicació assertiva, es poden fer respectar sense enfadar-se ni atacar l’interlocutor, i evitant que la situació incòmoda s’enroqui o vagi a més. 

També evidencien i exposen de forma conjunta que és difícil mantenir la calma davant d’una persona que actua o es comunica de manera agressiva i per això  la Begoña i la Mariona, com a especialistes, els donen consells i estratègies que els poden ajudar. També els deixen clar que no són fórmules màgiques o tancades, però que sí que els poden servir com a punt de partida perquè els alumnes construeixin els seus propis mecanismes. 

Començar les frases amb “Per a mi és important…”, “A mi m’agradaria que la propera vegada…” i proposar una solució serien opcions vàlides i eficaces. També, transitar pels quatre moments d’autocontrol: que és el que passa, el que sento, el que penso i el que faig. Quatre passes mentals que els alumnes coneixen bé perquè ja les han treballat en altres iniciatives del Programa Emocional, dissenyat amb la finalitat que els nostres alumnes tinguin una vida amb la màxima harmonia i benestar possible.