“Montserrat, plena de connexions”, l’excursió explicada per alumnes

Un grup d’alumnes de 3r de l’ESO ha escrit la crònica de l’excursió a la muntanya de Montserrat i com aquesta ha estat la transferència dels aprenentatges de la Unitat d’Indagació “Montserrat de la terra al cel” que ha fet tota l’etapa. N’han destacat com a paraules clau les rutines i claus de pensament, els hàbits de ment i els Grans Enteniments de l’escola. 

 

Alumnes de 3r d’ESO

El passat 20 d’abril, vam anar d’excursió tota l’etapa de Secundària a Montserrat. Aquesta sortida és el colofó de la unitat d’indagació “Montserrat de la terra al cel”. En aquest projecte transversal, les claus de pensament ens van ajudar a descobrir complexitat per poder transferir el nostre aprenentatge a la sortida. 

Fent servir la clau de la connexió, a l’assignatura de Català, vam realitzar un Zoom-in per fer observacions curoses i comprendre el tot i les parts d’una representació a llapis de Montserrat i de la Moreneta. En aquesta rutina, vam activar els nostres coneixements en predir i connectar els diferents fragments de la imatge. Aquesta representació, que fa referència a la llegenda de la descoberta de la Moreneta, està recollida al Costumari Català de Joan Amades, que ja havíem estudiat prèviament. A més a més, el curs de segon va fer la rutina Preguntes creatives per descobrir complexitat plantejant preguntes que provoquen el pensament. Van classificar les respostes en un  Mapa de definició que ens ajuda a comprendre el tot i les parts d’un tema. 

Per altra banda, emprant la clau causa-efecte, a Social Studies vam indagar a partir de la rutina Generar – Classificar – Connectar – Elaborar que ens ajuda a promoure una millor comprensió. Els alumnes de tercer ens vam centrar en la història de Montserrat a l’Edat Mitjana i Moderna, mentre que els alumnes de quart, es van centrar en l’Edat Contemporània, coincidit així amb les etapes de la història que estem estudiant. A la part de generar, els dos cursos vam buscar esdeveniments i informació de les respectives èpoques. A partir d’aquesta cerca, vam realitzar uns Titulars (rutina per captar l’essència) i els vam classificar a la pissarra mitjançant un Mapa web. Després, en el pas de connectar, vam fer un Mapa de flux per seqüenciar tots els titulars creats. Finalment, vam concloure expressant tot allò que havíem après. 

A la matèria de Cultura Religiosa, els alumnes de primer d’ESO, van utilitzar la clau del punt de vista per fer la rutina Cercle dels punts de vista, per explorar i considerar diverses perspectives de les persones que estan relacionades amb Montserrat. Aquesta rutina els va ajudar a descobrir complexitat empatitzant amb l’escolanet de Montserrat, el pelegrí, l’excursionista, el turista cultural, el pelegrí o els diferents treballadors de les botigues que envolten el monestir.

Des de l’assignatura de Ciències, vam utilitzar la clau de la forma per realitzar un Mapa web per classificar i categoritzar els diferents tipus de roques que existeixen. Després, vam  descobrir quines són les roques que podríem trobar a Montserrat. 

Fent ús de la clau de l’emoció, a l’assignatura de Música, vam fer connexions amb l’Himne del Virolai, dedicat a la Moreneta, que vam tenir la gran sort d’escoltar cantat pels escolanets. Els alumnes de primer d’ESO, van realitzar la rutina Color – Símbol – Imatge per captar l’essència de l’himne de forma no verbal. 

Amb tots aquests nous coneixements, ja estàvem llestos per transferir els nous aprenentatges en directe a Montserrat. 

Un cop a Montserrat, vam pujar amb funicular fins a Sant Joan, per poder baixar caminant. Gaudírem de l’entorn natural i físic (Gran Enteniment 2) i recuperant els coneixements de Ciències, vam escanejar el conglomerat que forma la muntanya. Pel camí de tornada al monestir, vam trobar l’ermita de Sant Miquel i més a baix, la creu de Sant Miquel. Vam immortalitzar el moment, fent diverses fotografies de la panoràmica de la muntanya i el monestir. 

Després de l’excursió, vam anar al monestir de Montserrat on vam poder apreciar de més a prop que mai la Moreneta, patrona de Catalunya. Gaudírem de l’himne del Virolai, escrit per Jacint Verdaguer, cantat pels escolanets. 

En conclusió, va ser una sortida molt interessant, especialment perquè vam adonar-nos de la transferència dels coneixements apresos a l’escola. Aquesta excursió ens va recordar que per aprendre a aprendre (Gran Enteniment 1) cal observar tot allò que ens envolta.