Els alumnes de 4t d’ESO han estat gaudint, durant tota aquesta setmana i fins avui, d’un viatge de Fi d’Estudis que alhora és una celebració del seu pas per la nostra escola. Després de molts anys veient aquest viatge a l’horitzó, dilluns finalment els va arribar el dia d’emprendre el vol cap a la ciutat italiana de Florència.
Des de la seva arribada a la capital de la Toscana, tot ha anat superant amb escreix les seves expectatives i els Imagine han respost amb la millor de les actituds, demostrant molta consciència del moment que estan vivint amb els companys i unes ganes de saber que han emocionat al director de l’escola, el Francesc Serra, a la seva professora Gloria Garriga i, sobretot, a l’Oriol Villà que com a professor d’Història els ha fet de guia durant els diferents itineraris. Aquests han recorregut els palaus de més tradició artística i històrica, com el Palazzo Médici Riccardi i el Pitti amb els seus jardins de Boboli, esglésies com la preciosa Santa Maria Novella, places mítiques com la de la Signoria o un dels ponts més famosos del món, el Ponte Vecchio.
A més de recórrer Florència, el dimecres van anar d’excursió en tren fins a Pisa per passejar per la Piazza dei Miracoli, admirar els imponents edificis que acompanyen la Torre de Pisa i participar en un concurs de fotografia, on seran els seus professors els qui valoraran la seva creativitat i originalitat amb la càmera. A nivell d’arquitectura també han gaudit moltíssim visitant el Duomo de Florència, amb l’explicació del tresor en forma de Portes del Baptisteri de Ghiberti, i l’oportunitat de pujar fins a la cúpula de Brunelleschi on, a més d’entendre millor la seva genial estructura, han pogut gaudir d’unes vistes úniques de la ciutat.
Menció apart mereixen les visites que han fet a la Galleria dell’Accademia i a la dels Uffizi, on una part l’han fet sota el paradigma de la Cultura de Pensament. A la primera, han canalitzat l’experiència de descobrir el David amb els seus propis ulls a partir de les rutines de pensament “Veig, Penso i em Pregunto” i “Abans pensava, Ara Penso”. Amb la primera s’han formulat preguntes en veure l’obra en directe, com per què Miquel Àngel va triar la temàtica del David, quant pesa l’escultura de marbre o quantes persones l’han vist al llarg de la història. Amb la segona rutina han arribat a conclusions com que si abans pensaven que era una escultura més petita i que estava a l’exterior, ara pensen que està més de perfil que el que havien imaginat, que és també més musculós, bell i que està ple de detalls com les venes i les ungles.
Al Museu Uffizi han utilitzat les claus de Pensament per analitzar vuit obres fonamentals de mestres com Giotto, Piero della Francesca, Leonardo da Vinci, Miguel Ángel, Tiziano, Martini, Caravaggio i Botticelli, per partida doble. Sens dubte, la clau que més han emprat ha estat la de l’emoció per tot el que els ha generat poder veure totes aquestes masterpiece que prèviament havien estudiat.
I la clau de l’emoció és la que utilitzem també per fer el tancament d’aquest viatge, ja que ha estat un constant d’emocions positives viscudes i celebrades per aquest grup tan cohesionat des de petits, que sempre recordarà Florència per tot el que hi han après i compartit durant el seu Viatge de Fi d’Estudis al Pino.