Aprenentatge transversal i visita al Museu Picasso

Aquest 2023 és l’Any Picasso, ja que es commemora el 50 aniversari de la seva mort. Coincidint amb aquesta efemèride, quatres professors s’han coordinat per crear una Unitat d’Indagació per a 1r i 2n de l’ESO al voltant de l’artista malagueny, anomenada “Perspectives múltiples”. Cada un d’ells ha destinat una Unitat Didàctica de la seva assignatura a aquest objectiu de treballar de forma transversal i cooperativa.

El resultat ja es pot començar a veure en la Documentació de Cultura de Pensament que hi ha a l’entrada de l’edifici de l’ESO. Tenint en compte la cita de Pablo Ruiz Picasso que deia que les seves obres es podien veure des de molts punts de vista, la Documentació pren com a punt de partida de la Clau de Pensament del punt de vista. A partir d’ella, desplega una gran Rutina de Pensament central: Generar, Classificar, Connectar i Elaborar.

Cada assignatura ha anat introduint el recurs de pensament que ha emprat. A Francès han fet un “Parlar amb guixos” per connectar els coneixements previs que tenien de Picasso (Que sais-tu de Pablo Picasso?). A l’assignatura de Català, ho han vinculat a l’artista i escriptor modernista Santiago Rusiñol, autor de L’auca del senyor Esteve, a qui Picasso admirava i va fer diferents retrats. Han utilitzat la rutina de pensament del “Titular” per sintetitzar i cercar l’essència de la relació entre tots dos artistes.

A Castellà ho han connectat amb la Unitat Didàctica que estan treballant sobre la descripció i els adjectius i han fet mapes de pensament per treballar-ho i entendre la transferència d’aquest aprenentatge per exemple a l’hora de presentar persones. També han utilitzat els hàbits de ment com indagar i el mapa de flux per seqüenciar les diferents etapes de Picasso: blava, rosa, cubisme, neoclassicisme, surrealisme, expressionisme, etc.

Aquesta connexió artística se suma als treballs que estan fent a l’assignatura de Visual i Plàstica, que va començar amb les figuretes del Pessebre amb estètica cubista i acabarà amb selfie picassià. Una part ja l’han assajada durant la visita al Museu Picasso, on van poder entendre la transferència del seu aprenentatge sobre aquest artista, a la vida real i la gran oportunitat que és veure les obres originals.

Al Museu, els alumnes de 1r d’ESO van seguir un recorregut participatiu per totes les sales, aturant-se davant dels diferents retrats on anaven generant debats amb els guies. Tot seguit van realitzar el Taller “T’ha sortit calcat”, com mostren les fotografies, on ens van fer una foto que van calcar amb transparències i sobreposar la seva imatge amb el del company per crear un retrat més picassià.

L’activitat dels de 2n es va centrar en “Els diferents Picasso” i la visita guiada va generar una conversa, amb metacognició, sobre com i per què Picasso va canviar tant d’estil pictòric al llarg de la seva vida. A continuació, en el taller van representar un model de diferents maneres per aprendre de forma molt vivencial com una mateixa realitat es pot visualitzar i entendre de diferents maneres.