Amb els dos darrers kits de robòtica i programació que ha estrenat LEGO Education i que els nostres alumnes ja estan utilitzant, ens hem convertit en la primera escola que segueix el seu continuum del STEAM. Això vol dir que complim tot l’itinerari que els especialistes han creat i traçat per tal que la corba d’aprenentatge en robòtica i programació tingui encara més definició i coherència.
A 6è de primària i 1r d’ESO acaben d’estrenar l’Spike, que és una evolució del WeDo 2.0 que ja hem utilitzat juntament amb el Mindstorms, i que segueix més la línia del sistema de programació amb blocs “Scratch” desenvolupat per l’MIT. I a 3r de primària practiquen ara amb el Simple Machines d’Steam Maker que, tot i que encara sense motor, permeten una introducció primerenca a la mecànica de LEGO Education. D’aquesta manera, els alumnes poden començar abans l’itinerari i fer un aprenentatge progressiu a partir de diferents kits, que ara estan més ajustats que mai a la complexitat de cada curs.
Per posar un exemple del nivell que assoleixen, hem anat a una classe pràctica de tecnologia de 3r d’ESO. Com sempre, aquestes sessions es plantegen a partir d’un repte i es fan en format co-teaching amb la presència a l’aula d’una especialista de ROBOTIX Hands-On Learning, partner oficial de LEGO Education, que es dirigeix als alumnes en anglès.
La pràctica es va centrar en un giro-sensor, que permetés als alumnes mesurar l’angle de gir del robot i veure com es podia transformar en una funció. Per fer-ho, primer van programar el moviment i tot seguit es van descarregar les dades del robot, per comprovar quina gràfica havia fet l’angle al girar… És a dir, en aquesta sessió de les fotografies, els alumnes van fer un pas més enllà gràcies a l’hàbit de ment de “descobrir complexitat”, i van connectar l’assignatura de tecnologia amb la de matemàtiques.