Aquest trimestre els alumnes de 3r d’ESO estan treballant l’electroestàtica i l’àtom, a classe de Ciències, des del punt de vista dels electrons i de com es mouen d’un costat a l’altre. És per això que durant la Setmana de la Ciència han anat a fer el taller “Viu l’electricitat” al CosmoCaixa, on a més de poder utilizar material instrumental d’alt nivell, els alumnes tenen la possibilitat de viure l’experiment en primera persona.
Els especialistes del CosmoCaixa els van proposar diferents pràctiques que els van ajudar a entendre, encara millor, com es genera, comporta i transmet l’electricitat, a partir d’un flux d’electrons en moviment. Per exemple, amb un generador de 80.000 volts van veure clarament què són les càrregues elèctriques i van poder visualitzar alguns dels seus efectes més sorprenents. A més, van experimentar amb un circuit hidràulic, per establir analogies i paral·lelismes per entendre la intensitat, el voltatge i la resistència elèctrica, tant en connexions en sèrie com en paral·lel.
Mentrestant, els alumnes de 4t d’ESO van realitzar un taller per aprendre com actua la pressió atmosfèrica, jugant amb el buit i màquines accessòries del Museu de la Ciència. Un exemple va ser quan, en un recipient que generava un buit, s’obria un accés i aleshores la pressió s’intentava equilibrar.
En un altre havien de traspassar fum d’un pot a un altre recipient, a través d’obrir vàlvules i tancar aixetes. També van jugar amb el buit que generaven dues circumferències d’una esfera metàl·lica, que era tan fort que tot i tivar de les cordes no es podien separar. A més de per tenir accés a tot aquest material i instruments científics de tant nivell que tenen al Museu de la Ciència de Barcelona, als alumnes també els va agradar la manera com estaven plantejades les sessions, la localització en forma d’anfiteatre i poder participar en els experiments de forma voluntària.