Jornada d’Intercanvi d’Experiències entre professors i equips

Aquest cap de setmana, tot el professorat i l’equip directiu ha participat en una nova Jornada d’Intercanvi d’Experiències, amb els seus companys i també amb els de l’escola Pérez Iborra de Barcelona amb qui fem equip. Aquestes jornades van començar de forma paral·lela a la implementació de la Cultura de Pensament i estem contents d’haver pogut reemprendre-les perquè són una dinàmica molt potent per aprendre no només entre nosaltres, sinó també aprendre de nosaltres mateixos… Perquè el nivell assolit pels professors en matèria i dinàmiques de Cultura de Pensament és realment sorprenent i emocionant.

En aquesta ocasió la jornada s’ha celebrat a les nostres aules i magnífic entorn verd, amb l’objectiu de generar i compartir aprenentatges de transferència entre les dues escoles i treballar, també de forma col·lectiva, oportunitats de creixement identificades prèviament. Per fer-ho, els professors s’han posat en el lloc dels alumnes i han participat, de forma molt proactiva, en diferents tallers coliderats per altres professors. 

Hi ha hagut tallers sobre disposicions, és a dir les actituds que els alumnes i professors haurien de tenir a classe per generar una millor transferència. També per apassionar-se pel descobrir complexitat, el voler anar sempre més enllà de l’aprenentatge. Un altre taller ha estat el de generar autonomies com la intel·lectual, moral i social a l’aula, amb una sèrie de provocacions que han generat molta empatia dels professors vers els seus alumnes. De la mateixa manera s’han analitzat,  amb diferents rutines del pensament, les interaccions i la dinàmica a classe. 

S’han treballat també eines d’intel·ligència emocional i posat molta èmfasi en el propòsit i la transferència, és a dir l’aprenentatge que es trasllada a la vida real per la seva utilitat. 

A més d’aquests tallers, que s’han fet amb un magnífic ambient de cooperació i complicitat, també hem volgut celebrar algunes aportacions de les dues escoles i, precisament, que la resta de companys poguessin fer la transferència i implementar-les en el seu dia a dia escolar.

Una d’elles ha estat la presentació de les infografies amb les passes sobre com el nostre professorat planteja les documentacions i històries d’aprenentatge que hi ha penjades per tota l’escola. Una altra habilitat compartida ha estat l’exposada per l’equip d’infantil de l’escola Pérez Iborra que, per tal d’utilitzar la Cultura de Pensament amb naturalitat a l’aula, l’ha adoptat a les interaccions de l’equip, com els claustres d’etapa. El resultat és tan exponencial que ho està adoptant també el consell de direcció, que ja interactua amb Cultura de Pensament.

Els dos directors de les escoles han obert i tancat la jornada d’intercanvi. El Francesc Serra ha donat una motivadora benvinguda a tots i ha marcat els objectius a treballar. El Jordi Casas ha conclòs la trobada amb una darrera activitat perquè els aprenentatges quedessin per escrit i la seva transferència calendaritzada a curt, mitjà i llarg termini.