Dins de les activitats de la Setmana de la ciència al voltant de la figura de Santiago Ramón y Cajal -el científic espanyol considerat com un dels pares de la Neurociència-, els tres cursos d’Infantil s’han enfocat en la part del cervell destinada als sentits. “El cervell, pensar i sentir” ha estat el seu marc temàtic i van començar per una visita al laboratori de l’escola, on en Ciaran els va descobrir els microscopis com una eina amb què Ramon y Cajal treballava. Van poder mirar diferents coses a través d’ells, per entendre com podia estudiar el cervell a escala molt petita.
A més de la sortida a El Xaragall, per estimular els sentits en el bosc, i de connectar després a classe els coneixements adquirits amb el cervell, les mestres els han preparat un circuït de jocs al voltant del cervell. Un d’ells era una adaptació de l’aranya peluda, que coneixen bé, on els alumnes portaven un adhesiu que els acreditava com a neurones i demanaven “Neurona, neurona, puc passar?” entenent, de forma molt visual, que entre elles s’han de connectar per a que es produeixi la sinapsi i es passi la informació.
Una altra versió de joc era la del Simon Says, en aquest cas “El cervell diu”, per entendre que és aquesta àrea del cos humà la que dona ordres a la resta per poder funcionar. De manera rotativa, els alumnes es posaven un casquet de paper on hi havia les diferents àrees del cervell assenyalades i deia als companys què havien de fer, com per exemple saltar, tocar-se el cap, ballar, riure…
El tercer joc era una mostra d’enginy de les mestres i de la complicitat amb les cuineres de l’escola. Per a que els alumnes entenguessin què tenim al cervell, van col·locar imatges de pensaments, hàbits de ment i idees dins d’una gelatina comestible solidificada en un motllo amb forma de cervell. Els petits científics havien de tocar primer la textura tova i gelatinosa per fer-se una idea de com és la del cervell, observar amb una lupa què hi ha a dins i, amb unes pinces, extreure el que es podia veure gràcies a la transparència d’aquesta rèplica de cervell.